Hoe nauwkeurig zijn de metingen?

De maximale nauwkeurigheid van onze metingen is 1,5 tot maximaal 2 mm. Smart-AIS bezit en gebruikt een Total station (landmeetwerk) waar nodig.

Hoe werkt een 3D-Laserscanner?

Een laserscanner heeft een HD fotocamera en een ingebouwde laser aan boord.

De scanner produceert hiermee

 1. Vanuit de foto opnames: 360 graden kleurenfoto’s van zeer hoge resolutie
 2. Puntenwolk; dit is het resultaat van de reflecties door omliggende materialen van de miljoenen laserstralen die de scanner produceert.

Smart verwerkt de data op kantoor met diverse software oplossingen tot een optimale weergave.

De individuele scans worden -als puzzel stukjes- perfect aan elkaar gehecht en zo verwerkt tot een totale weergave van de area die werd ingescand.

Met de foto opnames kan -zoals met Google streetview- een virtueel bezoek gemaakt worden aan de gescande locaties.

De puntenwolk vormt de exacte basisinformatie voor engineers. Zij kunnen verder werken en aanpassingen -perfect passend- ontwerpen.

Verdere mogelijkheden op basis van puntenwolk:

 • 3D Modellen;
 • Isometrics (bijvoorbeeld voor aansluit leidingstukken);
 • Animaties (3D/4D);
 • 3D monitoring Bouw ten opzichte van Ontwerp
 • Onrondheid bepaling van tanks;
 • Deformatie bepaling van vlakken/constructies;
 • Corrosie vastlegging;
 • VR / AR toepassingen.

Welke apparatuur gebruikt Smart-AIS?

Smart-AIS werkt met Faro en Leica laserscanning equipment en een Total station van Topcon.

Daarnaast wordt veel samengewerkt met zusterbedrijf Euro Drone Inspections, waarbij data van grotere oppervlakken snel en kostenvriendelijk kunnen worden vastgelegd.

Wat is een Pointcloud / Puntenwolk?

Een pointcloud is een wolk van meetpunten waarbij ieder meetpunt een eigen coördinaat (X,Y,Z-waarde) heeft. In de praktijk wordt zo’n pointcloud meestal gemaakt door een 3D-laserscanner.

De scanner meet nergens doorheen waardoor we op meerdere verschillende plaatsen moeten gaan staan om de opnamen uit te voeren. De verschillende scans worden later op kantoor aan elkaar verbonden met de juiste oriëntatie en binnen hetzelfde coördinatenstelsel. Dit proces noemen we pointcloudregistratie. De ruwe scandata wordt hierbij omgevormd naar een volledige samengevoegde geregistreerde pointcloud. Daarna start het proces van de pointcloudvalidatie. We voeren dan verschillende testen uit om er zeker van te zijn dat we correcte en betrouwbare data leveren. Als laatste maken we de gewenste export zodat de pointcloud bruikbaar wordt in jouw teken- of modelleerprogramma.

Wat zijn de voordelen van een 3D-laserscan?

3D-laserscanning biedt een groot aantal extra voordelen tegenover traditioneel meten. Deze voordelen wegen absoluut op tegen eventueel hogere (onverwachte) kosten.

Veiligheid:

 • Virtueel bezoek mogelijk van de locaties waar is gescand. “Bezoek” van platform, productie-unit, tunnel, gebouw of installatie kan vanuit kantoor of vanuit huis.

Nauwkeurigheid:

 • Hogere nauwkeurigheid dan uit de hand meten met rolmaat.
 • Hoeken ten opzichte van andere lijnen/vlakken of flensposities (boutgaten) zijn exact vast te stellen.
 • AS-is situatie kan met uiterste nauwkeurigheid worden vergeleken met ontwerp/opdracht.
 • Voor ontwerpen van aanpassingen is laserscandata de meest nauwkeurige en dus de berouwbare basis voor Engineering werk.

Communicatiemiddel:

 • Samenwerken door opmerkingen of informatie aanbrengen In de laserscandata levert kristalheldere informatie uitwisseling op.

Wat houdt ‘as build’ in?

3D-Laserscanning en 3D-Modellering zijn technieken waarmee we de daadwerkelijke situatie van gebouwen, installaties en objecten tot op enkele millimeters nauwkeurig in kaart brengen. De as built informatie die hieruit voortkomt, is onmisbaar voor projectontwikkelaars, ontwikkelende bouwers, architecten, civiele aannemers, ingenieursbureaus en (semi)overheden. Zij gebruiken de 3D (BIM) modellen bij transformatie, renovatie en bijvoorbeeld herinrichting.

Wat scannen jullie allemaal?

Smart-AIS is breed inzetbaar, onze klanten divers en ons werkgebied reikt zowel nationaal- als internationaal. We kunnen vrijwel alles meten op land maar ook in de lucht. Hierbij maken we gebruik van drones.

Zo werkt Smart Asset Integrity Solutions wereldwijd in- en voor:

Engineering bedrijven– Ingenieurbureaus
(Semi-)overheid
Petrochemie
Terminals
Infra
Gebouwen
Food + Pharma
On- en offshore platforms

Wat kost een 3D-laserscan?

Deze vraag kunnen we niet op voorhand beantwoorden. Dit hangt van veel verschillende zaken af. Wat we na onze jaren ervaring wel kunnen vertellen is dat de voordelen snel zijn terugverdiend en onze klanten altijd zeer te spreken zijn over de resultaten.

Neem eens vrijblijvend contact met ons op om uw specifieke situatie in kaart te brengen. Op deze manier weet u ongeveer wat de kosten voor uw situatie zullen zijn.